Nejsem moc velký fanoušek dýně, a dlouho jsem hledala recept ve kterém by mi opravdu zachutnala. Vyzkoušela jsem jich několik, ale v žádném mi dýně moc nechutnala. Dýňová polévka ? Nic moc. Dýňové risotto ? Mohlo by to být lepší. Dýňové muffiny ? Byly dobré, ale pořád to nebylo ono. Dýňový koláč ? Vítěz !!! Konečně jsem ho našla, recept, ve kterém mi dýně opravdu chutnala a v kombinaci s pomerančem je to jasný favorit podzimu. A jaký dýňový recept máte nejraději vy?
Ingredience
- 50 g kakaa
- 175 g hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 115 g másla, nakrájeného na kostičky
- 100 g hořké čokolády
- 1 žloutek
Náplň
- 1 pomeranč
- 1 dýně hokaido
- 2 lžíce hl. mouky
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- 100 g krystalového cukru
- 100 g zakysané smetany + 125 g smetany ke šlehání ( smícháme je dohromady)
- 3 vajíčka
- 370 g smetany ke šlehání
- 1 mascarpone
- 2 lžíce cukru
Postup
1. Nejprve vydlabu dýni a rozkrájím jí na větší kusy. Takto upravenou dýni dám na plech vyložený
pečicím papírem a peču asi 1 hodinu při 200° C, dokud nezměkne. To zjistíme tak, že do ní píchneme vidličkou.
Upečenou dýni zbavím pomocí lžíce slupky a rozmixuju ji. Rozmixovanou dýni propasíruju skrze sítko do mísy.
2. Do robotu proseju mouku, cukr a kakao ( prosívám to, aby těsto bylo nadýchanější ) . přidám máslo, špetku soli a míchám dokud se těsto nepodobá jemným drobkům. V misce smíchám 60 ml vody se žloutkem a pomalu zapracuju do těsta. Těsto vyndám na vál a hnětu ho dokud není hladké. Vál nepotřebuju ani pomoučnit, protože těsto se nelepí. Takto udělané těsto zabalím do folie a dám na půl hodiny do lednice. Poté těsto dám na už pomoučněný vál a vyválím ho. Těsto přendám do formy na koláč a přebytečné okraje odříznu. Dno propíchám vidličkou. Dám ho opět na půl hodiny do lednice, aby se v troubě nesrazilo.
Troubu předehřeju na 200° C a koláč peču 20 minut.
3. Do menšího hrnce dám vařit vodu a až se bude vařit, tak na něj položím mísu, do které dám rozpustit čokoládu. Do rozpuštěné čokolády přimíchám šťávu z půlky pomeranče.
Upečený korpus nechám vychladnout a poté ho přeliji rozpuštěnou čokoládou.
4. K propasírované dýni v misce přidám cukr, skořici, muškátový oříšek, zázvor, mouku, kůru z jednoho pomeranče, smetanovou směs a vajíčka. Vše smíchám dohromady. Směs naliju na korpus a dám péct na 50 minut při 180° C.
5. Koláč už můžete nechat tak jak je a podávat.
Ale já jsem ještě vyšlehala smetanu ke šlehání s cukrem a poté do ní zamíchala mascarpone. Směs jsem dala na vychladlý koláč a nakonec jsem ho ještě dozdobila čokoládovými hoblinkami.
Upřímně říkám že pečení tohoto koláče je celkem na dlouho, ale když vám má druhý den třeba přijet návštěva, tak na ni určitě s tímto koláčem uděláte dojem. A navíc když necháte koláč přes noc odležet v lednici tak bude ještě lepší.
Tip: Pokud je vám líto vyhazovat semínka z dýně, podívejte na recept na pražená dýňová semínka.
-->













Žádné komentáře:
Okomentovat