Instagram -->

pátek 6. prosince 2013

Pečený pomeranč

Pomeranče k vánocům neodmyslitelně patří, teda alespoň já si bez nich vánoce neumím představit. Svařák  bez pomerančové kůry není svařák, sušenými pomeranči zdobíme adventní věnce, přidává se do některého cukroví a moje maminka každý rok na štědrý den dělá domácí pomerančový džus. 
Děti je dostávají na Mikuláše jako něco zdravého ke všem těm sladkostem, ale většinou si jich skoro ani nevšimnou a co si pak počít s tou hromadou ovoce. U nás jako každoročně přetéká mísa pomeranči, mandarinkami, banány a já se rozhodla ty pomeranče upéct.
Pečeným pomerančům se šlehačkou prostě nikdo neodolá.

Ingredience
2 pomeranče
2 hřebíčky
celou skořici
půl citronu
2 lžičky medu
3 lžíce cukru
smetanu ke šlehání

Postup
Předehřejeme troubu na 180°C.
Nejprve oloupeme pomeranče a nakrájíme je na tenké plátky. Plátky rozložíme po jednom na pekáč.
Pomeranče pokapeme medem, šťávou z citronu a zasypeme 2 lžícemi cukru. Nakonec dáme do pekáče hřebíček a skořici.
Dáme do trouby cca na 50 minut. Na posledních 30 minut nastavíme troubu na gril.
Poté pomeranče posypeme ještě 1 lžící cukru a dáme péct na přibližně 10 minut, dokud cukr lehce nezkaramelizuje.
Vyšleháme smetanu a dáme do misky. Na šlehačku položíme upečené pomeranče a celé přelijeme šťávou, která nám zůstala v pekáči.


Žádné komentáře:

Okomentovat